Laboratori Core de Biologia Molecular

Àrea operativa altament automatitzada que centralitza les principals tècniques de biologia molecular associades a proves de diagnòstic del CDB.

Aplicació destratègies de biòpsia líquida i ADN lliure circulant en pacients oncològics i pacients amb trasplantament dòrgans sòlids.

El CORE de Biologia molecular porta a terme projectes de recerca translacional centrats en la utilitat clínica de l'ADN lliure circulant en diverses patologies tant en pacients oncològics com en pacients amb trasplantament d'òrgans sòlids. A més, es realitzen estudis centrats a analitzar característiques estructurals o quantitatives del cfDNA i la seva utilitat clínica.

D'altra banda, participa en projectes en què s'avalua la utilitat clínica de determinades firmes genòmiques en pacients oncològics. Els projectes es fan en col·laboració amb membres dels Serveis del CDB i/o membres dels Serveis clínics del mateix Hospital.

 

 

Articles destacats : 

1. Experiència en la caracterització de pacients amb càncer de pulmó mitjançant cfDNA
2. Avaluació tècnica del valor semiquantitatiu (SQI) del cobas® EGFR Mutation Test v2
3. Utilitat del cfDNA en pacients amb trasplantament hepàtic

 

Avaluació de noves metodologies de seqüenciació massiva

La seqüenciació massiva o de nova generació (NGS) està transformant l'anàlisi genètica de les patologies millorant la precisió, la sensibilitat i l'eficiència del diagnòstic. Al CORE de Biologia molecular desenvolupem fluxos de treball per implementar nous test genètics basats en la NGS. Avaluem panells comercials i desenvolupem els nostres propis panells diagnòstics. L'objectiu és simplificar i automatitzar fluxos de treball que ens permetin obtenir resultats excel·lents amb més eficiència.

 

Estratègies bioinformàtiques aplicades al diagnòstic clínic

Una de les línies de recerca del CORE de Biologia Molecular se centra en  la cerca, avaluació i validació de nous programaris i algorismes, especialment aquells involucrats en l'anàlisi de dades genòmiques. Això ens permet incorporar noves eines a les nostres pipelins danàlisi per millorar les prestacions existents o implementar noves pipelins danàlisi per desenvolupar noves prestacions diagnòstiques. El principal objectiu de l'àrea de bioinformàtica és garantir que les dades biològiques generades al COREBM s'analitzin de manera eficient, estandarditzada, segura i precisa, utilitzant les tecnologies més capdavanteres i seguint les més exigents normes de qualitat.

Article destacat:

Plataforma Robotitzada per al test SARS-COV-2

 

Estratègies bioinformàtiques aplicades al diagnòstic clínic

Una de les línies de recerca del CORE de Biologia Molecular se centra en la cerca, l'avaluació i la validació de nous programaris i algorismes, especialment aquells involucrats en l'anàlisi de dades genòmiques. Això ens permet incorporar noves eines a les nostres pipelins danàlisi per millorar les prestacions existents o implementar noves pipelins danàlisi per desenvolupar noves prestacions diagnòstiques. El principal objectiu de l'àrea de bioinformàtica és garantir que les dades biològiques generades al COREBM s'analitzin de manera eficient, estandarditzada, segura i precisa, utilitzant les tecnologies més capdavanteres i seguint les més exigents normes de qualitat.

 

Recursos de coneixement

Actualitat