El Servei de Microbiologia guanya el premi Francisco Soria Melguizo al millor Servei de Microbiologia d’Espanya.

El jurat destaca l'excel·lència de la seva trajectòria investigadora i la seva aportació a la innovació i el diagnòstic de malalties infeccioses a través de l'ús de noves tècniques.

El passat 14 de desembre es va organitzar a Madrid l'acte de lliurament de les Ajudes a la Investigació Biomèdica 2022 i del III Premi Francisco Soria Melguizo. Aquest darrer ha recaigut en el  Servei de Microbiologia del Clínic Barcelona  per la seva destacada contribució al coneixement en el camp de la microbiologia. Concretament, el jurat ha ressaltat especialment la contribució del servei a la innovació en el diagnòstic microbiològic a través de l'ús de noves tècniques. També en destaca la seva vinculació i treball en comú amb altres departaments de l'hospital, com ara el  Servei de Malalties Infeccioses.

Es va encarregar de recollir el premi, que té una dotació econòmica de 50.000 euros, el cap del servei, el Dr. Jordi Vila Estapé. En els agraïments pel guardó, va declarar que "és un premi que pertany a totes les persones que constituïm en Servei de Microbiologia del Clínic, un servei que tractem de desenvolupar aspirant a la màxima excel·lència, tant en les tasques assistencials com investigadores". També va voler dedicar el premi a "totes les persones que des dels serveis de microbiologia de tots els hospitals espanyols han contribuït a la contenció de la pandèmia".

El Servei de Microbiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona està integrat per 58 professionals i forma part del  Centre de Diagnòstic Biomèdic , l'estructura que agrupa a tots els laboratoris del Clínic. En el pla assistencial, des d'aquest servei s'ha fet un gran esforç per a implementar un diagnòstic ràpid de les malalties infeccioses, amb un clar impacte en el pronòstic dels pacients, incorporant la tecnologia més nova. Aquest esforç és especialment notable amb relació a les infeccions greus i a les més transmissibles. També ha de destacar-se la vocació de recerca del servei, orientada des del convenciment que la qualitat assistencial de la microbiologia present i futura no pot deslligar-se de la recerca bàsica i aplicada en aquest camp. En aquest sentit, ha aportat notables avanços en l'àrea de  les resistències als antimicrobians i la caracterització i epidemiologia d'infeccions bacterianes i virals.

Premi Francisco Soria Melguizo