1er PREMI LOPEZ BORRASCA, DE LA SETH, AL GRUP HEMOTERÀPIA- HEMOSTÀSIA

El grup de recerca Hemoteràpia-Hemostàsia (IDIBAPS), liderat per la Dra. Maribel Diaz-Ricart, facultativa d'Hemostàsia i Eritropatologia, ha estat guardonat amb el 1er premi “López-Borrasca” d'investigació bàsica o clínica relacionada amb l'àrea de trombosis i hemostàsia. El premi va ser atorgat durant el recent congrés de la Sociedad Española de Trombosis y Hemostasia (SETH), celebrat a principis d'Octubre de 2022 a Barcelona.

El projecte, titulat “Alteraciones de la hemostasia en pacientes con soporte vital extracorpóreo. Evaluación de un nuevo método de diagnóstico rápido y con potencial como guía terapéutica ex vivo”, és fruit de la col·laboració del grup, amb un paper destacat de la Dra. Ana Belén Moreno i el Sr. Marc Pino, amb l'Institut de Cirurgia Cardiovascular, principalment la Dra. Elena Sandoval, i amb l'Àrea de Vigilància Intensiva, destacant la participació del Dr. Pedro Castro.

Els dispositius de suport vital extracorpori cardiopulmonars (SVEC) de curta durada, com les membranes d'oxigenació extracorpòria (ECMO), són assistències invasives en què es realitza una connexió veno-venosa o veno-arterial per proporcionar suport respiratori o hemodinàmic, respectivament. L'hemorràgia és una complicació altament prevalent associada a SVEC, sent la malaltia de von Willebrand adquirida el principal defecte subjacent en els episodis de sagnat greu. L'objectiu principal del nostre projecte és avaluar les alteracions de l'hemostàsia en pacients amb SVEC mitjançant diverses metodologies, entre les quals destaca la més nova, el Total Thrombus-formation analysis System (T-TAS®). T-TAS és un sistema automatitzat basat en un microxip amb una càmera capil·lar per a l'anàlisi quantitativa de la formació de trombes en condicions reològiques. Aquest sistema és capaç d'avaluar globalment els defectes de la hemostàsia (primària i coagulació), fins i tot en pacients trombocitopènics, de manera ràpida. Aquest mètode permetrà, alhora, determinar l'efecte terapèutic de diferents estratègies enfocades a la millora de l'hemostàsia.

1er PREMI LOPEZ BORRASCA